Chřestové rizoto

Dnes jsem měla premiéru s vařením chřestového rizota a jsem ráda, že jsem se do toho pustila, protože bylo výborné. Neudělala jsem to dle receptu, ale inspirovala se, neb mé děti nemají rádi takovou tu navinulou chuť, když se přidá bílé víno.

Recept:

  • 70g cibule
  • 30g másla
  • 5g olivového oleje
  • 250g kulatozrnné rýže
  • sůl
  • bylinky
  • muškátový oříšek
  • kurkuma
  • voda (vhodnější vývar, ale já neměla a spěchala)
  • 40 ml 30%ní smetany
  • 250g chřest zelený

Nejprve jsem očistila chřest a ořezala cca 2 cm konce, které byly dřevnaté. Nakrájela jsem ho na kousky, spatřila vroucí vodou, přidala sůl a cca 3 minuty vařila, pak scedila.

Na pánvi wok jsem na másle a olivovém oleji opekla cibulku, ale jen do sklovata. Přidala jsem rýži a chvíli opékala, pak jsem podlila vodou a přidala sůl (asi 2 větší špetky). Postupně jak se voda vytrácela, tak jsem přidávala další, trvá to asi 15-20 minut než je rýže aldente. Přidala jsem špetku kurkumy, bylinky, nastrouhala muškátový oříšek a přidala panáka smetany, promíchala (konzistence musí být řidší), odstavila ze sporáku, přikryla poklicí a hotovo.

Můžete vyzkoušet i s bílým vínem a parmazánem (já dala jen na hotové risoto, protože děti ho nechtějí).No a lososa jsem dělala opět na páře, protože je tak nejlepší.

Dobrou chuť 😉

A jaký byl váš kulinářský pokus? A jak se vám povedl? Podělte se do komentářů.